Perantau Kuala Besut dirayu pulang mengundi

SHAH ALAM: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang merayu kepada pengundi Kuala Besut yang berada di perantauan pulang mengundi pada Rabu ini untuk memenangkan PAS di Dun Kuala Besut.

Ini kerana kata beliau, pengundi luar yang sebilangan besar daripada anak-anak muda sangat penting kerana mereka boleh mempengaruhi ibu bapa, saudara mara dan masyarakat untuk mengundi PAS.

Katanya, lebih 50 peratus pengundi muda yang berada di perantauan perlu balik dengan melakukan satu gerakan kesedaran dengan menyampaikan maklumat yang benar kepada masyarakat kampung supaya mengundi calon PAS.

“Orang Melayu ini kalau Dun kalah mereka tidak mahu balik mengundi. Zaman sekarang ini masyarakat kita sangat lemah. Kena balik dan bagi kesedaran,” katanya kepada anak-anak perantau Kuala Besut di majlis berbuka puasa di Shah Alam, kelmarin.

Beliau berkata, PAS menang di Dun Kuala Besut menjadikan kerusi 16:16 sekurang-kurangnya BN tidak boleh meluluskan segala perancangan untuk negeri dengan mudah.

Tambah beliau, kedudukan seri itu cukup besar untuk membolehkan PAS mengambil alih negeri Terengganu.

Bagaimanapun kata beliau jika PAS berada dalam keadaan yang lemah lebih baik tidak payah mengambil negeri tetapi perlu menjadi pembangkang yang kuat.

“Jika PAS menang boleh memerintah jika tidak menang boleh menyampaikan kebenaran dalam sidang dewan undangan negeri,” tegasnya.

Menurut beliau, jika tidak berani mencegah kemungkaran Allah akan menurunkan bencana yang akan menimpa semua orang sebagai contoh gejala dadah disebabkan tidak mahu menjalankan syariat Allah.

Ini bencana yang tidak ditujukan kepada orang yang zalim sahaja sebab itu wajib menegakkan hukuman Allah, tegasnya.

Tuan Guru bersama isteri, Toh Puan Seri Zainab Awang Ngah; Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, Datuk Husain Awang; Exco Hal Ehwal Agama, Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa Selangor, Ustaz Sallehen Mokhyi.

HDO